Препоръки за полагане на паркет


Препоръчва се използване на квалифицирани специалисти за полаганецикленефугиране, шлайфане и лакиране на паркетната подова настилка, като се съобразите с техните препоръки, направени след предварителен оглед на помещението.

Преди полагането на паркета основата трябва да се почисти. Основните причини, които водят до отлепване и надигане на подовата настилка, са слаба и некачествена основа, прекалено влажна основа и висока относителна влажност в помещението. При полагане в пода на тръби за парно, кабели и др., трябва да бъдат очертани трасетата. Преди полагане на паркетната подова настилка трябва да се проверят дограмата и водните инсталации, като се отстранят евентуалните течове. Всички мокри процеси (полагане на теракот, шпакловка, латекс и др.) трябва да бъдат завършени. Препоръчително е след монтажа на подовата настилка да се положи последната ръка латекс на стените. 
По време на монтажа температурата в помещението не трябва да е по-ниска от 15° С. 
Монтажът на паркетната подова настилка се извършва с лепене към пода, като за целта се използват специални лепила на водна основа или двукомпонентни полиуретанови. При използване на водни лепила, времето на изчакване преди циклене е по-голямо (15-20 дни) до нормализиране влажността на паркетните дъски (9±2%). Цикленето и шлайфането след фугиране се извършва със специални безпрашни машини и подходяща шкурка (от по-едра до фина). След последното шлайфане преди лакиране паркетната подова настилка трябва да се почисти от останалата прах.
След нанасяне на последна ръка лак е желателно 24 ч. помещението да остане затворено, а въвеждането в експлоатация да стане след 72 ч. При някои лакове е необходимо междинно шлайфане на лака (полиране).

 

 

 

Видове паркет

Видове дървени подови настилки :  Какво означава името?
Прочетете още>>

Климатът вкъщи

Климатът вкъщи: как да запазите вашият дом и под "здравословен"
Прочетете още>>

Разликите в качеството

Как да разпознаем повечето класове дървесина?
Прочетете още>>

Зреенето на дървесината

Информация за „узряването“ на дървесните видове
Прочетете още>>

Как ще изглежда стаята Ви

Как цветове променят пространственият ефект на една стая?
Прочетете още>>

Поддръжка на естествен паркет

Поддръжка на естествен паркет и дюшеме
Прочетете още>>

Важни факти

Факти за ползите от естествения паркет
Прочетете още>>