Климатът вкъщи: как да запазите вашият дом "здравословен"

Всички жилища разполагат със собствен микроклимат. С това имаме предвид количеството на влага във въздуха (влажност), температурата, вида на отоплението и размера на вентилацията. Някои фактори могат да се контролират, други са причинени от външни условия.

В един уютен дом с лека промяна на влажността през сезоните - дървените подове реагират чрез разширяване и свиване. Тази промяна може да се забелязва.

При топло и влажно време дървото се разширява. При сухо време дървото се свива, обикновено през летните месеци.

Това сезонно движение е нормална характеристика на дървените подове и никога не спира, независимо от възрастта на дървото.

Ако забележите пролуки, които се появяват между дъските през лятото 9 пъти от 10, няма какво да се притеснявате, тези пролуки ще изчезне отново, когато влажността стане по-висока.

Ако вашия естествен паркет или дюшеме се разширява в сухия сезон(лятото), това може да означава, че имате проблем с влагата (изтичане от някъде, голям разлив на вода или може би един от вашите домашни любимци, имаше "инцидент").

Ако вашият дървен под се свива в нормално "мокър" сезон, тогава проблемът може да е причинен от съдържанието на влага в самата дървена настилка: по-висока от позволеното (стандартно за дъб е между 8 - 12%) или дървеният материал не е бил съхраняван 3 - 7 дни в стаята преди да се монтира, за да се адаптира към нормалния климат в къщата.

Някои видове дърво реагират повече на влага от другите. Букът е известен като много капризно дърво. Той може да се разшири или да се свие със 7мм на метър ширина. Когато букът е парен (което също така придава неговият характерен цвят) реакцията към влагата ще бъде по-малка.

Най-важното за да запазите здрав вашият паркет, дюшеме или друга дървена подова настилка (а всъщност и себе си), е да се даде възможност за постоянна(стабилна) влажност в къщата.

Когато влажността е по-висока (пролет, есен), дървените подове се разширяват. Един прост начин за предотвратяване на прекомерната реакция е да се отварят прозорците всеки ден, дори и за 10 - 15 минути, за да се позволи на натрупаната влага да изчезне. Освен това, когато ще Ви няма за целия ден – отворете някое малко прозорче и оставете всички вътрешни врати отворени.

През зимата и ранната пролет(когато е отоплителният сезон) се опитайте да запазите влажността на въздуха между 50 - 60%. Това може да стане, като имате растения в дома, държите керамични съдове за вода върху радиаторите и др. Когато нивото на влажността в къщата стане много ниско (30 - 40%) - вие ще го забележите (суха кожа, устни и дори болки в гърлото).

 

 

 

 

Видове паркет

Видове дървени подови настилки :  Какво означава името?
Прочетете още>>

Климатът вкъщи

Климатът вкъщи: как да запазите вашият дом и под "здравословен"
Прочетете още>>

Разликите в качеството

Как да разпознаем повечето класове дървесина?
Прочетете още>>

Зреенето на дървесината

Информация за „узряването“ на дървесните видове
Прочетете още>>

Как ще изглежда стаята Ви

Как цветове променят пространственият ефект на една стая?
Прочетете още>>

Поддръжка на естествен паркет

Поддръжка на естествен паркет и дюшеме
Прочетете още>>

Важни факти

Факти за ползите от естествения паркет
Прочетете още>>