Видове дървени подови настилки :  Какво означава името?

От опит знаем, че може да бъде объркващо заради терминологията, използвана за описание от някои доставчици,  търговци на дребно и членовете на форуми.

Какво описва самото име :  ламиниран, трислоен и масивен паркет

Ламинирания паркет е един от най-масовите паркети произвеждани днес. Състои се от повърхностен слой, имитиращ дърво, слепен към основа от силно пресовани дървесни частици и защитен слой отдолу.Отличава се с начина си на полагане - без употреба на лепили и други закрепващи елементи. Плоскостите се закрепват една за друга чрез системата CLICK, която образува твърда и устойчива повърхност. Ламинираният паркет има възможност за монтаж върху почти всички повърхности: бетон, дървени повърхности, плочки и др. Необходимо е подът да бъде с не повече от 3мм разлика на м2, почистен и не много влажен, което ще гарантира използването на ламината за по-дълъг период от време. Изборът на подложката също зависи от нейните функции. Тя компенсира денивелацията на пода ако има такава, а също така има шумо и топлоизолационен ефект. Основните предимства на ламинирания паркет са краткото време за полагане и сравнително ниската цена, а главният недостатък е, че не подлежи на поправка.

Трослойният паркет се изработва от естествено дърво и представлява слой от масивна дървесина с дебелина обикновено 4-5 мм слепен към подложка, която най-често е изработена от иглолистна дървесина. Той е една добра алтернатива на масивния паркет, но с много по-ограничен период на експлоатация.

Масивен паркет - както се подразбира от името, това е паркет изработен от масивна дървесина с дебелина от 15, до 22мм, което позволява подът да се цикли многократно, съответно му осигурява продължителен живот.  Разнообразието от размери на паркетината, позволява паркетът да се монтира с различни техники, така че да образува интересни и красиви фигури.

 

 

 

Видове паркет

Видове дървени подови настилки :  Какво означава името?
Прочетете още>>

Климатът вкъщи

Климатът вкъщи: как да запазите вашият дом и под "здравословен"
Прочетете още>>

Разликите в качеството

Как да разпознаем повечето класове дървесина?
Прочетете още>>

Зреенето на дървесината

Информация за „узряването“ на дървесните видове
Прочетете още>>

Как ще изглежда стаята Ви

Как цветове променят пространственият ефект на една стая?
Прочетете още>>

Поддръжка на естествен паркет

Поддръжка на естествен паркет и дюшеме
Прочетете още>>

Важни факти

Факти за ползите от естествения паркет
Прочетете още>>